Etja Olej Arganowy Bio 50Ml Ujędrnia I Odżywia

23,39 

34 w magazynie

SKU 1126G Category

Informacje dodatkowe

Waga0,125 kg
EAN

5908310446561

Producent

ETJA

ETJA OLEJ ARGANOWY BIO 50ML
DRZEWO ARGANOWE /Argania Spinosa/Rośnie na ograniczonym
południowo-wschodnim obszarze Maroka, gdzie jest unikalną rośliną dla swojego
regionu. Gatunek drzewa z monotypowego rodzaju pochodzi z rodziny roślin
sączyńcowatych należących do rzędu wrzosowców występujących na obszarach
tropikalnych i subtropikalnych. Drzewo osiąga wysokość do 10 metrów, rodząc
zielone owoce mające w środku orzechy. Nazywane jest drzewem życia, albowiem z
orzechów dostarcza surowca w postaci oleju arganowego, który posiada właściwości
lecznicze.
NATURALNY OLEJ ARGANOWY BIO /Argania spinosa Karnel Oil/ 
Nierafinowany, kosmetyczny w wersji organicznej olej tłoczony wyłącznie na
zimno ze świeżych orzechów drzewa arganowego. Posiada lekko pomarańczowe
zabarwienie o charakterystycznym lekko gorzkawo-orzechowym zapachu. Bogaty w
nienasycone kwasy tłuszczowe około 80% głównie w linolowy omega-6 i oleinowy
omega-9, witaminę E, butyrospermol pielęgnujący skórę przed i po opalaniu i
wiele innych substancji czynnych. W delikatny sposób nawilża i ujędrnia skórę
poprawiając jej elastyczność. Doskonały do pielęgnacji twarzy oraz starzejącej
się skóry. Znakomicie wpływa na odżywienie i wzmocnienie włosów przywracając im
naturalny blask. Przeznaczony do skóry suchej, wrażliwej, dojrzałej, trądzikowej
i zniszczonej. Olej Arganowy BIO firmy ETJA jest wytwarzany z surowców
ekologicznych i w 100% naturalany. Posiada certyfikat BCS DE-ӦKO
SPOSÓB UŻYCIA OLEJKU ARGANOWEGO

Masaż ujędrniający we własnym zakresie i przez wykwalifikowanego
masażystę
Pielęgnacja twarzy: 3-4 krople wcieramy bezpośrednio w czystą skórę do
całkowitego wchłonięcia
Dodatek do kremów, szamponów, odżywek i maseczek regenerujących
Kąpiel odmładzająco-regenerująca. Dodać do wanny wypełnionej 1/3 ciepłej
wody ok 8-10 ml oleju – czas kąpieli 15/20 minut. Skóra staję się nawilżona,
odżywiona i ujędrniona – nie wymaga dodatkowego balsamowania
Cellulit – wcierać olej arganowy w miejsca, w którym dochodzi do nierównej
i pofałdowanej skóry
Olejowanie włosów –  przed umyciem głowy 3/5 cm od nasady włosa
wcierać niewielką ilość oleju. Po upływie ok 30 minut umyć głowę. Włosy stają
się mocniejsze, bardziej lśniące i odporne na wysokie temperatury
Końcówki włosów – niewielką ilość oleju rozprowadzić na opuszki palców i
wcierać w wilgotne lub suche końcówki włosów – olej zabezpiecza przed ich
rozdwajaniem
Pielęgnacja paznokci – moczyć paznokcie przez kilka minut w lekko
rozgrzanym oleju lub wcierać bezpośrednio w płytkę paznokcia
pielęgnacja stóp – wmasować olej bezpośrednio w skórę pięt lub moczyć
stopy z jego dodatkiem. Nawilża oraz regeneruję sucha i spękaną skórę
stóp
Używany systematycznie redukuję rozstępy, blizny, łuszczycę, trądzik oraz
łojotokowe zapalenia skóry
HISTORIA OLEJU ARGANOWEGOHistoria drzewa arganowego sięga czasów rdzennej
ludności Barberów pochodzenia chamito-semickiego związanych z północną częścią
Afryki i Sahary. Drzewo arganowe określane przez tubylców jako drzewo życia
spełniało wielką role w egzystencji ludności jak i zwierząt zamieszkujących
ciężki do przeżycia pustynny klimat. Jednak najcenniejszym bogactwem tego drzewa
był pozyskiwany od wieków olej arganowy, który służył przede wszystkim jako
pożywienie i naturalny kosmetyk do celów pielęgnacyjnych.
OLEJ ARGANOWY – CIEKAWOSTKICiekawostką odnośnie drzewa arganowego i
uzyskiwanego z niego oleju jest fakt, że drzewa arganii żyją średnio 150-200
lat. Regionem, w którym możemy je spotkać jest tylko Maroko. Obszary, na których
występują uprawy zostały wpisane na listę rezerwatów UNESCO. Na pierwsze zbiory
trzeba czekać około pół wieku. Zgodnie z tradycją, tłoczeniem oleju arganowego
zajmują się marokańskie kobiety. Pozyskiwanie oleju jest bardzo skomplikowane i
czasochłonne. Na uzyskanie 1 litra oleju trzeba zużyć ok. 30 kilogramów
owoców.
PRZECHOWYWANIE OLEJKU ARGANOWEGOZawsze po każdym użyciu zakręcać
buteleczkę i przechowywać w chłodnym miejscu.
KRAJ POCHODZENIAMaroko
Olej nośnikowy BIO jest naturalnym produktem ekologicznym. Wpływ sezonowych
zmian pogodowych może wywołać niewielkie różnice w kolorze, zapachu i
gęstości.